Liisu nurk

tere tulemast Liisu juurde :)

juuni 23, 2011

Creme brulee ( 4tk)



Kuna olen suur creme brulee fänn,siis otsustasin ise ka teha proovida :) Ja tulemusega jäin väga rahule :):)

Retsept siis siin :

500 ml vahukoort
1 vanilje kaun
80 gr suhkurt
6 muna kollast

Valmistamine:

Vala vahukoor väiksesse potti. Poolita vaniljekaun pikkupidi ja kraabi kauna sisu vahukoore hulka. Vanilje kaun haki väikesteks tükkideks( ikka väga väikesteks tükkideks) ja lisa vahukoorele.
Aja vahukoor keema ja siis vähemda kuumust. Lase vahukoorel veidi aega( nii 5 minutit) väikesel tulel podiseda. Aeg-ajalt tuleks segada ka vahukoort.
Vahepeal aga vahusta munakollased eraldi kausis koos suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks.

Vahukoor aga lase uuesti keema ja siis vala munakollaste hulka. Valamise ajal tuleks juba hakata munakollaseid uuesti vahustama hakata ja vahustamist tuleb jätkata nii kaua kuni kõik vahukoor on ära valatud. Vahustada tuleks niikaua kuni segu on paksemaks muutunud.
Siis kui segu on ilusti segatud, oleks vaja üks hea tihe sõel käepärast võtta,sest segu tuleks läbi sõela ajada uude kaussi või mingisse teise nõusse kust on hea valada. Kui läbi sõela on aetud,siis vala segu creme brulee vormidesse. Mul oli 4 väikest vormi.
Segu vormidesse valatud,aseta vormid eelkuumutaud ahju 150 kraadi juurde umbes 45 minutiks. tuleks asetada ahju keskele.
Kui creme brulee on ahjus küpsenud,aseta nad kõrvale jahtuma. mina panin nad ka veel külma järgmise päevani seisma :)
Osades retseptides on ka öeldud et enne serveerimist tuleks suhkrukiht peale panna ja siis väiksese köögitõrvikuga pealt kõrvetada. Kuna mul köögitõrvik puudub,siis panin küll selle suhkrukihi peale ja panin grillahju paariks minutiks.

Tulemusega olen väga rahul :)

Oleks pannud ja lusikatäie jäätst peale aga kahjuks polnud külmikus :(

juuni 21, 2011

Õunaroosid




Nende mõnusate õunarooside retsepti sain http://greatanne.blogspot.com/. Kuigi annuska kasutab retseptid valmis taigent,siis mina otsustasin ise taigna teha. õunarooside retsept: http://greatanne.blogspot.com/2011/02/omena-ruusut.html

Taigne retsept siis siin: võitaignaga tegu:
150-170 gr võid
3 dl nisujahu
veidi külma vett

valmistamine: Näpi või jahuga segamini.(Võid ei ole vaja toatemperatuuril vaja seista lasta) . Lisa vesi ja sega/tambi taigen ühtlaseks. Vormi neljakandiliseks( ei tea kas suurt tähtsust on sellel mis kujuliseks taigen vormida) ja mässi toidukilesse ja asta külma umbes 1h-ks.


Õunarooside jaoks vaja veel : õunu ( mul läks umbes 6 õuna.,sellist veidi suuremat), kaneeli,suhkurt.

Õunad siis vaja õhukesteks viiludeks lõiga ja suhkru vees veidi aega keeta( paarist minutist piisab;sest kui õunaviilud liiga pehmeks lähevad,on neid raske taignaribale panna).


Kui taigen on külmast väljas,rulli taigen õhukeseks ,lõika taignast ribad,määri ribad sulatatud võiga kokku veidi,raputa üle kaneeli-suhkru seguga ja keeruta roosid,nagu http://greatanne.blogspot.com/2011/02/omena-ruusut.html näidatud.

Taigna kogusest ja õuntest sain umbes 12 õunaroosi.


Küpsetasin 180 kraadi juures umbes 30 minutit.

Tulemus on VÄGA hea :)
tasub proovida :)

juuni 11, 2011

Kartuli taskud






Vaja läheb: suuri kartuleid ( iga sööja kohta 1 suur kartul)
natuke soola
natuke õli
Fooliumit!

Täidise jaoks: täidise võib vabalt ju oma soovil valida. Mina valisin bolognese kastme hakklihaga, tuunikala-maisi-majoneesi täidise.
Peale: Juust soovikorral või hallitusjuustu.


Valmistamine: Pese ja kuivata kartulid. Määri väljast õliga(ma pintliga määrisin) ja veereta soolas (mitte liiga palju,sest siis ju saab soolane). Paki ilusti fooliumisse. Iga kartul läheb eraldi fooliumisse.
Eelnevalt soojenda ahi ka ikka. Aseta ahju keskele umbes 180 kraadi juurde ja umbes 2h-ks.
Kui nad ahjus küpsevad siis vahepeal katuda kas kartul on pehme,kui on pehme,siis võid ahjust välja võtta. Küpsemis aeg oleneb nii kartuli suurusest kui ka ahjust.

Täidise jaoks praadisin hakkliha pannil ja valasin valmis ostetud bolognese kastme peale ja segasin ära.
Tuunikala täidise jaoks kurnasin tuunikala konservi vedelikust ära,segasin maisi- ja majoneesiga.


Kui kartul on valmis,eemalda ettevaatlikult fooliumist.Soovitatav tee seda rätiku abil kuna kartulid ikka väga kuumad .
edasi. lõika pikuti peaaegu pooleks kartul,siis suru nurkadest veidi kokku ja pane veidi võid kartulile.see siis selleks et kartul väga kuiv ei jääks. Siis pane täidis vahele. soovi korral võid ka panna veel viilu juustu peale ja siis paariks minutiks uuesti ahju,et juust sulaks.


Kõrvale võib teha toorsalatit :)

head isu :)

Shokolaadipallid (umbes 16tk)


Vaja läheb:
250 gr shokolaadi
180 ml vahukoort
2 spl soolata võid
2 spl brändit või mingit muud likööri. ( mina panin likööri asemel rummi essentsi,kogus oli 2x väiksem)

Pallikeste veeretamiseks nonparelle või miskit muud soovi kohast.


Valmistamine: lõika shokolaad väikesteks tükkideks ja aseta kuumakindlasse anumasse, Potis soojenda vahukoor koos võiga. Aja korraks ka keema. Nii kui keema hakkab,vala kuum segu shokolaadi tükkidele peale ja jäta seisma paariks minutiks.
Sega vispliga (ära vispelda vaid sega!) niikaua kuni segu muutub ühtlaseks ja siis lisa liköör (mina siis panin essentsi). Kata segu kinni ja aseta külmikusse niikauaks kuni segu muutub kõvemaks(mina jätsin ta külma järgmise päevani ).

Kui segu on kõva,vala nonparellid ,või mis oma soovi järgi valisid,kaussi või sügava põhjaga taldrikusse et saaksid ilusti pallikesi seal veeretada.
Veeretamiseks siis vooli käte vahel pallike vastavalt soovile ja veereta neid nonparellides. Iga pallike aseta küpsetuspaberile. Kui kõik pallid veeretatud,kata nad kinni ja aseta uuesti külma niikauaks kuni neid süüa tahate.
Kui neid veeretate siis nad sulavad veidi ja siis parem nad panna veidikeseks külma :)

Head nosimist :)

mai 14, 2011

Juustukook










Põhi:
3 dl jahu
3 spl suhkurt
1 tl vanillisuhkurtveidi riivitud apelsini-ja sidrunikoort

125 gr võid

Täidis:
1kg maitsestamata toorjuustu( mina kasutasin Philadelphiat)
200 gr hapukoort
3 dl suhkurt
1 dl vanillisuhkurt
5 muna
2 munakollast
3 spl jahu
veidi riivitud apelsini-ja sidrunikoort

Valmistamine:

Põhja valmistamiseks sega jahu + suhkur+vanillisuhkur+riivitud apelsini-ja sidrunikoor. Kõige viimasena näpi hulka või. Sega taigen ilusti kokku ja siis pane võiga määritud ahjuvormi. soovitavalt jahuste kätega. Vorm peaks olema 24cm läbimõõduga. Kui koogi põhi ilusti vormi mätsitud,aseta koogivorm umbes 10 minutiks külma. Ja siis küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Ahi peab enne ikka olema eelsoojendatud,kui ei ole siis pikeneb koogi põhja küpsetusaeg veidi.
Täidise jaoks siis kõik ained ilusti omavahel kokku ja vala eelküpsetatud koogipõhjale. Küpseta 240 kraadi juures umbes 10 minutit ja siis 140 kraadi juures 40 minutit. Jäta kook ahju jahtuma,ahju uks jäta ka lahti. Enne serveerimist hoia kooki veidi aega külmas.
Kõige parem pidi kook olema järgmisel päeval,kuigi minu oma söödi samal päeval ära ja järgmiseks päevaks ei jäänudki miskit. eks ma järgmine kord proovi midagi teiseks päevaks ka jätta :)

mai 08, 2011

Kohukesed


tuli soov kohukesi süüa ja siis tekkis mõte,et selle asemel et osta võiks ise proovida teha :) google.ee lahti ja hakkasin otsima. ja siis sattusin aniitrami blogi peale(http://aniitram.blogspot.com/2010/03/kohukesekesed.html) ja seal da-daaa oligi vajalik olemas. tegingi siis tema õpetuse järgi ja võib öelda et jäin tulemusega rahule :) läheb uuele proovimisele lähitulevikus :) eh järmine kord tuleb mu kohukeste väljanägemine ka parem :)

aprill 18, 2011

Rummipallid




















3 pk küpsiseid
75 gr võid
200 gr peensuhkurt
3 muna
3 spl kakaod
30 ml rummiessentsi/ rummi

valmistamine:
purusta küpsised kas siis köögikombainis v taignarulliga. vahusta toesoe või peensuhkruga,lisa munad ükshaaval ja vahusta uuesti. sõelu hulka kakao( sõeluda vaja siis selleks et ei jääks suuri kakao tükke) ja sega juurde küpisepuru ja ka essents/ rumm. veereta segust käte vahel sobiva suurusega palliksed ja soovi korral veereta neid kas küpsise purus v kookosehelvestes. mina veeretasin pooled küpsisepurus ja teise poole kookosehelvestes.

Kihiline küpsis(kook)







Ained:
200 gr võid
200 gr jahu
200 gr peensuhkurt
1 tl vanilje suhkurt
5 suurt muna

Vahele:
350-400 gr hapukamat moosi,soovitavalt ilma seemneteta. Mina kasutasin jõhvikamoosi.

Peale: umbes 300 gr shokolaadi.'

Valmistamine:
Soojenda v sulata või.( kuna ma võtsin või liiga hilja külmast välja,siis sulatasin potis veidi.mitte täielikult aga nii et pehme oli). sega hulka jahu. siis vahusta munad suhkru ja vailjesuhkruga.
sega munamass rahulikult jahu-või massiga kokku. osadest retseptidest olen lugenud et mikserdatakse kokku ja siis kusagilt lugesin et ei ole hea kui mikserdad,nii et ma segasin lusikaga rahulikult kokku.
taihen tuleb selline pool-vedel. saab ilusti ahjuplaadile valada ja laiali määrida. taigen siis valagi osati küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. siin antud taigna kogusest tuli mul 5 taignakihti. iga taigna kiht peab tulema õhuke,osati ehk isegi peaaegu läbipaistev. aga mitte liiga läbipaistev siis kõrbeb ära. küpseta siis taigent 200 kraadi juures umbes 10 minutit. kuna iga ahi on erinev siis võib ka küpsetusaeg erinev olla. taigen peab selline kuld pruunikas olema. :)

siis kui kihid on küpsetatud, aseta nad kihiti. iga kihi peale määri moosi ja siis uus küpsetatud taigna kiht. kõige pealmisele kihile ära moosi enam pane,vaid sulatatud shokolaad.
shokolaadi sulatasin veevannis.

kui kõik kihid pandud ja shokolaad ka peale määritud,aseta kihiline küspsis küla mõneks ajaks. ma panin küla umbes 1 tunniks,kuni shokolaad oli tahenenud.

pärast võta külmast välja ja lõika sobivateks tükkideks. :)


hea isu :)



PS- mulle meeldis kook rohkem järgmisel päeval :)

aprill 12, 2011

Tuuletaskud






Taigna jaoks:
3 dl külma vett
75 gr võid
0.5 tl soola
1.5 spl suhkurt
3 dl jahu
4 muna

Täidise jaoks:
Vahukoort
suhkurt
Toiduvärv valikuline

Valmistamine:

Vesi lase koos suhkru,või ja soolaga keema. Pott eemalda tulelt kui asjad keevad ja vala kogu jahu kogus korraga sisse. Sega korralikult segu läbi, ja pane pott tulele tagasi niikauaks kuni taigen lööb poti külgedelt lahti ja moodustab pallikese poti keskele ( mul kulub umbes 10 sekundit selleks).
Lase taignal potis jahtuda umbes 10-15 minutit ja siis lisa munad ükshaaval,igakord taigent segades.
Läbi tordipritsi tee pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Minu pätsikesed paisusid nii kahe kordseks :) et seega tulid päris suured.
Küpseta ahju alaosas (eelnevalt soojendatud ahjus) 10 minutit 225 kraadi juures ja siis veel 15 minutit 200 kraadi juures.Paar minutit enne küpsetus aja lõppu keera ahju kuumus maha.

Et "taskud" lössi ei vajuks ahjus, ei tohi ahjuust esimesed 15 minutit avada. !!!


Täidise jaoks vahusta vahukoor suhkruga ja värvi toiduvärviga kui soovi. Ma täitsin pooled taskutest tavalise vahukoorega ja siis teise poole täitsin roosakas-punase vahukoorega.lisasin lihtsalt vahustatud vahukoorele punast toiduvärvi,et oleks laste jaoks lõbusam :)

Vahukoor siis tordipritsiga taskutesse ja valmis ta ongi.

ahjaa- sulatasin ka veidi šokolaadi ja valasin veidi valmis-täidetud taskute üle.


veebruar 02, 2009

Parmesani-peekonimuffinid(naisteleht)

110 g peekonit
2 dl riivitud parmesani
2 muna
2 dl kohvikoort
3 spl jahu
soola ja pipart

Valm: Lõika peekon peenikesteks ribadeks ja prae pannil kergelt läbi. Jahuta maha. Lisa riivitud parmesan, munad, kohvikoor ja jahu ning sega korralikult läbi.
Jaota taigen muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Retsepti juurde on ka öeldud,et tuleks kasutaa tugevamaid muffinivorme,et pabervormid ei sobi!

Maasikarullid (naistelehest)


250 g maasikaid
60g võid
80 ml vahukoort
90 g suhkurt
1 tl sidrunimahla
6 lehte lasanjet
kauni. tumedat suhrusiirupit

Valm: Keeda lasanjelehti 10 min, vala keeduvette natuke õli.Loputa külma veega ja nõruta. Lao lasanjelehed suurele taldrikule ning pane peale meelepärast moosi ja marju.Rulli kokku ja vala üle siirupiga.Serveeri kohe.


Kuna retsept on maha kirjutatud,siis jäi segaseks ,et milleks on vaja vahukoort,suhkurt,sidrunimahla,võid jne, kui retseptis on irjas,et lasanjele tuleb panna meelepärast moosi ja siis kokku rullida. Mis ma siis nende vahukoorte ja asjadega teen?

Aga muidu paistavad maitsvad :)

*Pilt on pärit Naistelehest.

oktoober 08, 2007

Suitsukana-puuviljasalat


1 lehtsalat
2 sellerivart
1 punane paprika
25 g kreeka pähkli tuumi
75 g rohelisi viinamarju
1 pirn
250 g suitsukanaliha
KASTE:2 sl lahjat maitsestamata jogurtit2 sl lahjat majoneesi2 sl riivitud kurki1 tl riivitud sibulat1/2 tl hakitud estragonipipartsoola
KAUNISTUSEKS:1 viilutatud ja eemaldatud südamikuga pirnestragonivõrsed Retsept1. Rebi lehtsalat tükkideks, haki sellerivarred. Viiluta paprika, suitsukanaliha ja kooritud ning eemaldatud südamikuga pirn. Koori viinamarjad, poolita ja eemalda seemned.2. Sega suures salatikausis lehtsalat, seller, paprika, kreeka pähkli tuumad, viinamarjad, pirn ja suitsukanaliha.3. Sega jogurt majoneesi, kurgi, sibula ja estragoniga hästi läbi. Lisa maitse järgi pipart ja soola.4. Vala kaste koostisainetele vahetult enne serveerimist ja raputa hästi segi.5. Kaunista pirniviilude ja värskete estragonivõrsetega.Hüva nõu:Salat maitseb hästi ka ilma estragonita
.

oktoober 06, 2007

Lousiana salat (4-le)

150 g tammelehe salatit
150 g lehtsalatit
petersellilehti
120 g veiserinna suitsusinki
2 röstasaia viilu
2 muna
Kaste: 4 tl oliiviõli
3 spl köögiviljapuljongit
2 spl punase veini äädikat
1 spl sinepit
1 küüsaluguküüs
soola
pipart
Valmistamine: Pese salat,kuivata köögipaberil,rebi tükkideks ja aseta kaussi.Sink lõika kuubikuteks.Rösti saiaviilud,lõika kuubikuteks ja aseta koos singikuubikutega salatile.Torka munakoortesse nõelaga auk ja keeda 10 minutit.Aseta munad mõneks minutiks külma vette,koori,lõika viiludeks ja aseta salatile.Kaunista petersellilehtedega.Kastmeks sega oliiviõli ja köögiviljapuljong,lisa veiniäädikas ja sinep.Pressi juurde küüslauguküüs,maitsesta soola ja pipraga ning sega hästi läbi.Kalla kaste salatile ja lase külmkapis 20 minutit maitsestuda.

Kuidas keeta muna?

  • Kõvem rebu ja pehmem munavalge. Keevas vees kiiresti keedetud munal on valge kõvem,rebu aga vedelam.Aeglasel keetmisel saadakse kõvem munarebu ja vedelam munavalge.
  • Külmkapist võetud muna.Tuleb panna keema külma vette.Lisa näpuotsatäis soola,see takistab muna purunemist ja munavalge väljavalgumist.Aja aeglaselt keema ja hoia keevana 8-10 minutit(kõva keedumuna saamiseks)
  • Marmormunad. Võta soovitud kogus mune,1 spl soola,1 tl piprasegu,2 spl peenestatud teelehti.Keeda mune 5-6 minutit.Koputa munade koored lusikaga praguliseks või veereta neid laual edasi-tagasi.Pane munad keedunõusse,kalla veega üle ja lisa maitseianed.Keeda tasasel tulel 10 minutit,jahuta teevees,seejärel koori.Efektsed marmorja mustriga munad on mõnus vaheldus ka munadepühade välisel ajal.Teemune serveeri tervelt,sektoriteks lõigatult salatites või suupistevaagnal.
  • Kooreta keedetud munad. Soovitud kogus mune,1 spl soola,1 spl äädikat.Aja vesi keema,lisa sool ja äädikas.Vala tassi lahtilöödud munad ükshaaval nõrgalt keevasse vette.Keeda tasasel tulel 4 minutit.Tõsta munad vahulusikaga soojendatud vaagnale või taldrikule.
  • Õigesti keedetud munad. Kõva muna keetmiseks kulub 10 minutit.Pikemal keetmisel muutub munavalge liiga kõvaks ja rebu kaotab erekollase värvuse.Keedetud munad pane külma vette.

oktoober 01, 2007

Puuviljad sabayone kastmega (4-le)

100 g viinamarju
1 banaan
2 mandariini
2 virsikut
2 kiivit
4 munakollast
2 spl tuhksuhkurt
100 ml gaseeritud vett
mõrumandli essentsi
Valmistamine: Tükelda puuviljad.Aja vesi veevannis keema. Eralda munakollased ja pane kaussi,mille asetad veevanni.Kuumuta munakollaseid tugevasti kloppides.Lisa suhkur,essents ja vesi.Klopi kuni vispel jätab vahule nähtavad jäljed.Jaota puuviljad 4 puuviljapokaali, jaga peale kaste ja serveeri kohe.

NB! Kaalujälgijate retsept.Üks portsjon annab 2,5 punkti.

Ahjuomlett (2-le)

150 g kodujuustu(rasvata)
120 g veiserinna suitsusinki
1 väike sibul
1 punane paprika
1 kollane paprika
õli (0,5 tl)
1 väiksem õun
2 muna
50 ml piima (väherasvast)
soola
pipart
3 spl kodujuustu (rasvata)
Valmistamine:Kuumuta ahi 190 kraadini.Haki paprika,sink ja sibul ning prae kuumal ahjukindlal pannil koos õliga 3 minutit.Jälgi,et sibul ei kõrbeks.Klopi munad lahti,lisa piim ning maitsesta soola ja pipraga.Lisa pannile hakitud õun ja kodujuust,kalla üle munaseguga ja küpseta ahjus ~10-15 minutit.Serveeri koos kodujuustuga.
NB! Kaalujälgijate retsept.Sulgudes olevad asjad just kaalujälgijatele.Üks portsjon annab 5 punkti.

Köögiviljawok kuskussi ja kalkunifileega (4-le)

120 g kuskussi
100 g rooskapsaid
soola
500 g kalkunifileed
õli
1 kollane paprika
porrut(~10 cm)
2 tomatit
100 g jääsalatit
puljongimaitseainet
sidrunipipart
Valmistamine:Valmista kuskuss pakendi juhise järgi.Keeda rooskapsaid soolaga vees ~15 minutit.Lõika kalkunifilee 4 portsjoniks ja prae õlis küpseks,maitsesta sidrunipipraga ja hoia soojas.Lõika paprika ribadeks,porru rõngasteks ja tomat sektoriteks ning rebi jääsalat tükkideks.Kuumuta wok-pannil veidi õli.Pane pannile paprika,porru ja tomat ning küpseta ~3 minutit pidevalt segades.Lisa jääkapsas ja keedetus rooskapsas.Maitsesta puljongimaitseaine,sidrunipipra ja soolaga ning kuumuta korra veel läbi.Serveeri wok koos sooja kuskussi ja praetud kalkunifileega.
NB! Kaalujälgijate retsept. Üks portsjon annab 5 punkti.

Peekoni-kartulikook

140 g suitsupeekonit
6 keedetud kartulit
1 sibul
soola
musta pipart
2 muna
hakitud peterselli
Valmistamine: Lõika peekon ribadeks ja pruunista pannil,tõsta majapidamispaberile nõrguma.Riivi kartulid jämeda riiviga,koori ja haki sibul.Kuumuta kartulit-sibulat samal pannil mõõdukal tulel 5-6 minutit,aeg-ajalt segades.Maitsesta soola ja pipraga.Klopi lahti munad ning sega peterselliga.Tõsta pannile kartulite peale ka peekon ja kalla üle munaseguga.Keera kuumus väiksemaks ja lase kartulikoogil ~5 minutit küpseda.Keera kook ümber pannil ja küpseta veel ~3-4 minutit.Serveeri soojalt.

Munapuder (4-le)

6 muna
6 spl vett
2 spl võid
soola
1 purustatud küüslauguküüs
Valmistamine: Klopi munad lahti.Lisa vesi,küüslauk,sool ning sega läbi.Sulata pannil või ja vala peale munasegu.Kuumuta tasasel tulel 3-4 minutit,lükates munarooga puulabidaga aeg-ajalt põhjast ülespoole.Serveeri kohe,soovi korral puista peale tilli,murulauku või porrulauku.

september 24, 2007

Tiina õunakook(4-le)

100 g võid
2 dl suhkurt
1 muna
2 dl nisujahu
6-8 õuna
Valmistamine:Vahusta või ja suhkur.Lisa muna ja jahu.Sega hästi läbi.Koori õunad ja lõika need lõikudeks.Määri ahjuvorm kergelt rasvaga.Laota õunaviilud vormi põhja.Kata õunalõigud taignaga.Küpseta kooki ahju alaosas 200 kraadi juures ~20-25 minutit.