Liisu nurk

tere tulemast Liisu juurde :)

oktoober 06, 2007

Kuidas keeta muna?

  • Kõvem rebu ja pehmem munavalge. Keevas vees kiiresti keedetud munal on valge kõvem,rebu aga vedelam.Aeglasel keetmisel saadakse kõvem munarebu ja vedelam munavalge.
  • Külmkapist võetud muna.Tuleb panna keema külma vette.Lisa näpuotsatäis soola,see takistab muna purunemist ja munavalge väljavalgumist.Aja aeglaselt keema ja hoia keevana 8-10 minutit(kõva keedumuna saamiseks)
  • Marmormunad. Võta soovitud kogus mune,1 spl soola,1 tl piprasegu,2 spl peenestatud teelehti.Keeda mune 5-6 minutit.Koputa munade koored lusikaga praguliseks või veereta neid laual edasi-tagasi.Pane munad keedunõusse,kalla veega üle ja lisa maitseianed.Keeda tasasel tulel 10 minutit,jahuta teevees,seejärel koori.Efektsed marmorja mustriga munad on mõnus vaheldus ka munadepühade välisel ajal.Teemune serveeri tervelt,sektoriteks lõigatult salatites või suupistevaagnal.
  • Kooreta keedetud munad. Soovitud kogus mune,1 spl soola,1 spl äädikat.Aja vesi keema,lisa sool ja äädikas.Vala tassi lahtilöödud munad ükshaaval nõrgalt keevasse vette.Keeda tasasel tulel 4 minutit.Tõsta munad vahulusikaga soojendatud vaagnale või taldrikule.
  • Õigesti keedetud munad. Kõva muna keetmiseks kulub 10 minutit.Pikemal keetmisel muutub munavalge liiga kõvaks ja rebu kaotab erekollase värvuse.Keedetud munad pane külma vette.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

mina panen munad külma veega keema ja kui vesi keema hakkab tõstan pliidilt ära, hoian kaane all 5-10 minutit, vastavalt sellele kui kõva või pehmet muna soovin, sellise hautamise põhimõttel jäävad valge ja kollane ühtlaselt kas siis pehmeks või kõvaks.

Anonüümne ütles ...

Väga tore :) Siit leidsin natukene detailsema õpetus kuidas munade keetmine peaks käima, aga põhimõtteliselt on sama jutt :)